sâmbătă, 8 decembrie 2012

A 4-a întâlnire de proiect – Melito di Porto Salvo, Calabria, Italia

Cea de-a patra întâlnire din cadrul proiectului multilateral Citoyenneté active et dialogue européen inter-culturel par nos traditions”, care reuneşte şase instituţii şcolare din şase ţări europene (România, Grecia, Franţa, Turcia, Italia, Spania) s-a desfăşurat în perioada 30.11 – 04.12.2012 la Istituto d'Istruzione Superiore "Ten. Col. G. Familiari", Melito di Porto Salvo, Calabria, Italia.
Instituţia gazdă a organizat un program de lucru bogat care a oferit participanților oportunitatea de a vizita locuri din Calabria și Sicilia (Gerace, Siracusa, Noto, Reggio Calabria), precum și de a discuta despre tema majoră a proiectului, respectiv cetățenia activă și dialogul intercultural.
În acest sens, în prima zi, după vizitarea oraşului Gerace, a avut loc un seminar intitulat “Cultiver la citoyenneté active et le dialogue inter-culturel européen à travers nos traditions”, unul din produsele proiectului, la care au participat reprezentanţi mass-media, ai asociaţiilor culturale, care au subliniat importanţa dialogului intercultural.
Astfel, intervenţiile primarului oraşului Melito di Porto Salvo, dr. Constantin Gesualdo, a directorului instituţiei şcolare, dr. Domenico Zavettieri, a directorului Vera Zito, a jurnalistului de la “Gazzetta del Sud” Giuseppe Toscano, a avocatului şi a preşedintelui asociaţiei „Cereso”, Luciano Squillaci şi a profesorului Salvatore Dieni au contribuit la motivarea şi promovarea reflexiei comune asupra dialogului intercultural în Europa.
A doua zi a fost dedicată descoperirii Insulei Sicilia, unde însoţiţi de ghid am vizitat teatrul grec, ruinele teatrului roman şi carierele de piatră din parcul arheologic de la Siracusa, iar în a doua parte a zilei am vizitat oraşul Noto, o bijuterie a arhitecturii baroce.  




De asemenea, prezentările tuturor instituţiilor şcolare partenere care au împărtăşit din experienţa lor cu privire la această temă de mare actualitate au concluzionat că doar dialogul intercultural ne permite să trăim în unitate şi diversitate.
După seminar, a avut loc prima şedinţă de lucru, unde fiecare partener a prezentat activităţile derulate la nivel local şi la nivel de parteneriat de la ultima întâlnire de proiect şi s-a discutat despre planul comun de lucru pentru realizarea produselor finale.
În cea de-a treia zi a întâlnirii de proiect, grupul Comenius a fost primit la sediul administraţiei provinciale Reggio di Calabria, unde a beneficiat de un tur ghidat al palatului. Vizita la Arhivele Naţionale a reprezentat o călătorie istorică de o importanţă deosebită, încununată cu primirea unor monografii de o mare valoare culturală.
De asemenea, am avut ocazia să vedem celebrele Bronzi di Riace, cele două statuete de bronz din secolele IV-V î.Hr., expuse la Muzeul Naţional din Reggio Calabria, un important vestigiu istoric al Magnei Graecia, o perioadă care a marcat istoria acestei regiuni.
În ultima zi a avut loc a doua şedinţă de proiect, unde s-au luat decizii importante şi necesare pentru următorii paşi în derularea proiectului, s-au semnat documentele, iar la cina tradiţională s-au distribuit atestatele de participare la întâlnirea de proiect.
Cea de-a patra întâlnire de proiect, din Melito di Porto Salvo, Calabria, Italia a avut un program variat şi complex, activităţile derulate pe parcursul întâlnirii au fost bine structurate şi şi-au atins scopul propus, toţi participanţii apreciind calitatea organizării de către instituţia gazdă.


***Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu